Architektura i nowoczesne budownictwo – Daegu Gosan Public Library Konkurs / Grupa8

Dzięki uprzejmości Group 8 Zaprojektowany jako społeczny punkt orientacyjny, propozycja dla Publicznej Biblioteki Daegu Gosan Group8 ma być postrzegana jako otwarta jednostka, przyjazna i chętna do dzielenia się jej treścią. Znajdująca się w dzielnicy o wysokich standardach edukacyjnych biblioteka stanie się jednym z głównych obiektów kulturalnych w okolicy, otwartych dla wszystkich. Będzie oferować wszystkie klasyczne funkcje biblioteki, ale z silną tożsamością społeczności i wygodnymi udogodnieniami. Więcej zdjęć i architektów. opis po przerwie. Nowa biblioteka nie będzie tylko miejscem do czytania i uczenia się. będzie to miejsce spotkań, miejsce wymiany pomysłów i miejsce do spędzenia czasu. Każde pokolenie będzie mile widziane, może eksplorować bibliotekę i korzystać z jej różnych mediów. Jego publiczny charakter będzie najbardziej widoczny w pomieszczeniu wiedzy. spotyka się z forum. . otwarta przestrzeń, która zachęca użytkowników do odwiedzania społeczności. Każda dzielnica potrzebuje punktu orientacyjnego, przestrzennego i duchowego centrum dla społeczności, a strona internetowa biblioteki Daegu Gosan oferuje to. Wykorzysta zielony charakter . obszaru, w pełni integrując istniejący zielony pas otaczającego krajobrazu z okolicą biblioteki. Dzięki uprzejmości Group8 zaokrąglone meble miejskie, które poruszają się w kierunku wejścia do biblioteki, uchwycą przepływ z tych okolic. Ławki o różnych kształtach i rozmiarach będą mieszały się z krzewami i sadzarkami drzew; położone na jasnoszarych powłokach betonowych, tych. wyspach. stworzy wirtualne ograniczenia na nowym placu. Dzięki uprzejmości Group 8 Poszerzając główną drogę Dalgubeol i do biblioteki, ta przestrzeń publiczna stanie się. Forum. . miejsce wymiany, dyskusji i dzielenia się. Odtąd wzajemne oddziaływanie platform, pochyłych płyt i antresoli zapewni połączenie z pokojem wiedzy, w którym znajdą się miejsca do czytania i kolekcje dla dorosłych i dla dzieci. Dzięki różnym poziomom budynku, który jest wizualnie otwarty, ta przestrzeń łączy w sobie wielką skalę z poczuciem przynależności. niezależny świat kulturowy z rozbieżnymi widokami, dynamicznymi perspektywami i spokojną i kreatywną atmosferą. model Plac znajduje się przed budynkiem i rozciąga się na niego, tworząc zunifikowaną przestrzeń, która wizualnie miesza wnętrze i na zewnątrz. Biblioteka, która ma się unosić nad ziemią, będzie miała niematerialne połączenie z otoczeniem i będzie zachęcać przechodniów do jej odkrycia. Okrągłe miejskie meble znajdujące się na zewnątrz są odbijane od wewnątrz w głównej sali, w biurku, siedzeniach i niskich meblach. .Forum. W budynku mieści się recepcja biblioteki, w której klienci znajdą program kulturalny i towarzyski centrum, a także punkt wyjścia / wyjścia, punkty nawigacyjne z ekranem dotykowym, kawiarnię, pokoje do nauki i czytelnię gazet. master plan Wielofunkcyjny pokój, znajdujący się w piwnicy ze względu na akustykę i przepływ, będzie dostępny bezpośrednio z głównej klatki schodowej, nie zakłócając żadnej z innych funkcji biblioteki. Ta główna sala, wizualnie otwarta na otoczenie, oferuje elastyczność przestrzeni dla powitalnych wystaw i instalacji artystycznych. Tytuł forum. z pewnością przywołuje to tradycyjne znaczenie centralnego miejsca spotkań i miejsca kultury i debaty. Plan piętra piwnicy W górnej części budynku znajduje się szereg platform zorganizowanych wokół centralnej pustki. To. Pokoju wiedzy ., można podzielić w zależności od potrzeb jego użytkowników. Zapewnia punkt powitalny dla wszystkich. Cichych obszarów. biblioteki: czytelnia ogólna, pomieszczenie do zbierania danych, kącik danych cyfrowych i strefa dla dzieci. Układ wnętrza można łatwo przenosić i przekształcać zgodnie z ewolucyjnym projektem biblioteki. The. Mezzanine. odgrywa rolę. pionowej rozbudowy. z głównego atrium, oferując prywatność, intymność i przestrzeń do kontemplacji. plan pierwszego piętra Pokój wiedzy. jest zaprojektowany jako jednolita całość, z płytami w górę iw dół, które tworzą wewnętrzną promenadę. Jego labiryntowy schemat z powiązaniami między różnymi sekcjami odzwierciedla ścieżki wewnątrz biblioteki i między jej działami. Każda platforma na pochyłych płytach zapewnia dodatkowy stopień prywatności, zapewniając każdemu miejsce w rogu. Ta elastyczna organizacja integruje tradycyjną kolekcję bibliotek z możliwościami zastosowania nowych funkcji technologicznych. Wewnątrz światło jest obfite i jednorodne, tworząc idealne środowisko do czytania. Plan na drugim piętrze Dynamiczny ruch platform zwiększy poczucie przynależności do społeczności. Różne obszary biblioteki są powiązane przez. Pierścień szybkiego obiegu. (dzięki czemu unika się zakłóceń na różnych platformach) i pionowej cyrkulacji centralnego rdzenia. Ten duży przegląd całej przestrzeni zachęca shari
[przypisy: Aluminiowa zabudowa balkonu, gabloty aluminiowe, drzwi tarasowe przesuwne ]

Dodaj komentarz