Budownictwo i architektura : Biblioteka Publiczna Daegu Gosan Druga nagroda Konkurs / studio SH

Dzięki uprzejmości studia SH Większość ludzi wyobraża sobie, że biblioteki składają się z dużych platform wyposażonych w rzędy biurek i półek z książkami ułożonych jeden na drugim ze ścisłym podziałem programów w budynku. Jednak druga wygrana propozycja Seung Hyuna, Yuha i Se Hyeona, Kim z pracowni SH dla nowej typologii biblioteki dla Gosana zaczyna się od zbadania i przełamania tej hierarchicznej inklinacji. Zacierając tę ścisłą granicę i zapewniając elastyczność w programie bibliotecznym, Biały diament . staje się nie tylko miejscem odkrywania wiedzy, ale także miejscem medytacji z różnorodnymi doświadczeniami prywatnymi i publicznymi. Więcej zdjęć i architektów. opis po przerwie. Jak może wyglądać przyszłość naszej lokalnej biblioteki. Czy powinien on być projektowany w określonej formie, dostosowującej nową technologię do współczesności, czy powinien skupiać się na próbach zaspokajania potrzeb mieszkańców. W przeciwieństwie do innych krajów rozwiniętych w Europie i Ameryce, Korea ma mniej możliwości zbadania i zapewnienia różnorodnych programów bibliotecznych dla społeczności. Dzięki uprzejmości studia SH Miejsce, w którym nowa lokalna Biblioteka Gosan będzie siedzieć, to dzielnica mieszkaniowa zwrócona bezpośrednio do głównej drogi. Chociaż północna strona terenu jest względnie otwarta, pozostałe trzy strony leżą spokojnie blisko sąsiadów. W ten sposób umieszczenie typowej bryły skrzynkowej wytworzyłoby bardzo gęstą atmosferę, która może nie być tak bardzo korzystna. Platformy nie są już symbolami segregacji, lecz krokami ku drodze do przyjęcia różnorodności i bogactwa. Dwie strony masy, jedna zwrócona w kierunku północnym od głównej drogi, a druga od strony południowej, jest przekrojona na ukos, aby stworzyć bardziej otwartą atmosferę na miejscu. Ponadto te wycięte przestrzenie zostaną przekształcone na place i małe parki, aby przyciągnąć pieszych. Dzięki uprzejmości studia SH Główną cechą projektu White Diamond . ponownie analizuje pojęcie platformy w strukturze biblioteki. Typowe programy kosmiczne biblioteki są zaprojektowane w dużych planach piętra, co pozwala na maksymalną otwartość i cyrkulację. Takie podejście daje jednak mniejsze poczucie prywatności użytkownikom, którzy chcą samodzielnie przyjechać do biblioteki na czas medytacji. W nowym wniosku platformy są zintegrowane z ogólnym obiegiem w całym budynku. Platformy funkcjonują nie tylko jako kroki do obiegu, ale także każdy krok jest zajęty przez indywidualnych użytkowników dla prywatnych działań. Na poziomach pośrednich platformy są zaprojektowane w taki sposób, aby mogły pomieścić zajęcia grupowe. Zintegrowany z rdzeniem. Struktura biblioteki, różne rozmiary mebli wychodzą z rdzenia ściany jako małe półki, biurka do nauki i przeglądania. Konwencjonalne pojęcie hierarchicznego programowania w ramach platformy jest zepsute, ale zamiast tego staje się przestrzenią zapewniającą zarówno prywatność, jak i rozgłos dla czytania i myślenia. Dzięki uprzejmości studia SH Logika elewacji podąża rytmem półki . rdzeń w bibliotece. Składa się z modułów półkowych o wymiarach 900 mm x 900 mm, linii siatki. Ściany półki. jest bezpośrednio rzutowany na zewnętrzną elewację, gdzie rozmiar jednego modułu jest rozciągnięty do równego rozmiarowi dwóch małych modułów. Jeśli. Półka. rdzeń biblioteki aktywuje się zarówno w celach strukturalnych, jak i funkcjonalnych, zewnętrzna elewacja działa bardziej jako urządzenie cieniujące. Oba elementy łączą w sobie żaluzję poziomą i pionową. Fasada jest również kluczową, zrównoważoną cechą do sterowania ilością dziennych świateł w budynku. Na każdym module półki umieszczono różne rodzaje szkła. W przypadku biblioteki i elewacji wejściowej zastosowane zostaną przezroczyste szkła, ale w przypadku innych części zostaną zainstalowane półprzezroczyste szkła. W bibliotece lub w biurze powstałyby różne tryby dziennej atmosfery świetlnej. Również fasada będzie emitować różne tony światła w nocy, dzięki czemu ogólny wygląd budynku będzie bardziej elegancki i delikatny. Dzięki uprzejmości studia SH Dziedziniec w budynku biblioteki jest jedną z głównych cech tego projektu; jeden w bibliotece, a drugi w salonie. Dziedziniec biblioteki utworzony przez wewnętrzną ścianę. Fasada nie tylko aktywuje się jako przestrzeń do medytacji, ale jest również kluczowym elementem strategii wentylacji. Dzięki otworowi na elewacji na południowym wschodzie dziedzińcu przyciąga wiatr od strony południowej, by krążyć po całym budynku biblioteki. Dziedziniec w salonie na 3 piętrze działa również jako środek do naturalnej wentylacji. Ściana półki. system fasadowy jest również zintegrowany z tą strategią wentylacji. Różne etapy i głębokość systemu ścian elewacyjnych pozwala zapobiec bezpośredniemu opadaniu deszczu, a także działa jako urządzenia cieniujące, o czym wspomniano wcześniej. Jeśli podwórko pracuje w skali makro dla strategii wentylacji, poszczególne moduły półki działają w skali mikro.
[patrz też: stolarka aluminiowa, drzwi drewniane zewnętrzne, taśmy aluminiowe ]

Dodaj komentarz