Budownictwo wczoraj i dzis : AM Qattan Foundation Bulding Zwycięski wniosek / Donaire Arquitectos

Dzięki uprzejmości Donaire Arquitectos W zeszłym tygodniu Donaire Arquitectos został wybrany zwycięzcą międzynarodowego konkursu, zorganizowanego przez ArchiFolio, w celu zbudowania nowego budynku AM Qattan, który jest organizacją charytatywną działającą na rzecz rozwoju kultury i edukacji, ze szczególnym uwzględnieniem w sprawie dzieci, nauczycieli i młodych artystów. Zlokalizowana w Ramallah w Palestynie zwycięska propozycja dla Fundacji Quattan jest postrzegana jako latarnia morska, która oświeca Palestyńczyków. Ta rola jako sztandarowej kultury palestyńskiej wymaga rozpoznawalnego wizerunku, który byłby warty reprezentowania swojego przywództwa społecznego za pomocą fizycznego punktu orientacyjnego. Więcej zdjęć i architektów. opis po przerwie. Wyobrażamy sobie ten punkt orientacyjny jako podświetloną górę, widziany zewsząd i choć nowoczesny i współczesny w swojej formie, zbudowany jest z palestyńskiej ziemi i kamienia. Przyszły budynek będzie skierowany do międzynarodowej publiczności ze współczesnym językiem, ale to, co dostarczy, to lokalna specyfika i szczególne cechy. Jako budynek związany z ziemią jest zaprojektowany tak, aby być w harmonii z jego fizycznym położeniem, jednocześnie korzystając z funkcji witryny. Główny korpus jest pomyślany jako kamienny cokół wyrzeźbiony w tarasach z naturalnej gleby, poprawiając relację wnętrze-zewnętrzność poprzez zastosowanie krat i przepuszczalnych kamieni naturalnych. To innowacyjne i współczesne zastosowanie lokalnego kamienia będzie użyte do pokrycia w całości wysokiej przezroczystej objętości siedzącej na cokole. Ten tom będzie zatem wyglądał jak latarnia morska, lśniący punkt orientacyjny na szczycie wzgórza. Dzięki uprzejmości Donaire Arquitectos Rozkład zastosowań opiera się na odpowiedniej relacji między użytkowaniem publicznym i prywatnym. Większość miejsc publicznych i wspólnych obiektów (galeria sztuki, rezydencja i parking) znajduje się na cokole, natomiast reszta (biblioteka, przestrzeń wielofunkcyjna, przestrzeń do przechowywania / warsztatu i kawiarnia z książkami) znajduje się tam, gdzie wieża spotyka się z cokołem. Wieża będzie zawierała te urządzenia, które wymagają prywatności i bezpieczeństwa, takie jak zarządzanie ogólne, QCERD i CAP, wszystkie pomyślane jako otwarte przestrzenie robocze z zamkniętymi prywatnymi pomieszczeniami biurowymi. Aby zapewnić budynek bez zakłóceń w jego normalnym funkcjonowaniu, na poziomie hali wielofunkcyjnej od prywatnej linii prostopadłej do głównej ulicy zostanie zorganizowana niezależna rampa załadowcza. Dzięki uprzejmości Donaire Arquitectos Przestrzenie i elementy w skali ludzkiej zostały wprowadzone w celu uczynienia budynku bardziej miękkim i wygodnym. Roślinność będzie rosła na dziedzińcach jak w arabskim ogrodzie, nadając świeżości i zapachu. Na przykład chcielibyśmy zaproponować przeniesienie przestrzeni arborowej na nieformalne spotkania z obecnej siedziby głównej. Chociaż dominującym materiałem będzie kamień wapienny, uważamy, że ważne jest uzyskanie cieplejszego klimatu poprzez wprowadzenie kolorowych płytek ceramicznych, tworzących zamrożone. dywany w recepcji, a także kolorowe łaty w barze, biblioteka w kawiarni itp. Dzięki uprzejmości Donaire Arquitectos W odniesieniu do przyszłego przedłużenia, nasz projekt oferuje możliwość, aby było to możliwe przy bardzo niskich kosztach. Dodatkowy taras zostanie odkopany w dół, aby przenieść miejsce parkingowe. W zależności od budżetu może być zadaszona przez lekką konstrukcję lub pergolę, albo przez płytę wytwarzającą inną objętość pokrytą kamieniem. Obecna przestrzeń parkingowa byłaby idealna do pomieszczenia dużej otwartej przestrzeni biurowej, oświetlonej frontową fasadą i tylnym dziedzińcem, który łączy się po przekątnej ze wszystkimi miejscami na cokole. Dzięki uprzejmości Donaire Arquitectos Wszystkie wyżej wymienione cechy przyczynią się do tego, że wizyta będzie bogatym, zaskakującym doświadczeniem od momentu, gdy lśniąca objętość zostanie dostrzeżona z odległości. Gdy zbliżamy się do kompleksu, szerokie, głębokie otwarcie ocienione kamiennym ekranem zaprasza wzrokowo do dużego placu. Plac ten będzie centrum życia towarzyskiego i wydarzeń, takich jak koncerty plenerowe, i będzie w bliskim kontakcie z galerią sztuki i salą wielofunkcyjną przez rampy biegnące po dziedzińcach. Rampy te sprawiają, że wszystkie ogólnodostępne przestrzenie są łatwo dostępne, podczas gdy dostępność w wieży jest zapewniona przez dwie windy biegnące wzdłuż sztywnych rdzeni konstrukcyjnych. Dzięki uprzejmości Donaire Arquitectos Po stronie zrównoważonego rozwoju proponujemy kilka prostych, ale bardzo skutecznych mechanizmów, z których większość była już używana w architekturze wernakularnej na długo przed tym, zanim klimatyzacja weszła na scenę. Tak jak starożytni Palestyńczycy używali materiałów, które mogli znaleźć tam, gdzie mieszkali, proponujemy użycie wapienia i płytek ceramicznych z lokalnych źródeł, oszczędzając nie tylko budżet, ale również poprawiając ogólny ślad węglowy i zapewniając trwałe i mało wymagające materiały. Aby oszczędzać energię, stosujemy każdy możliwy sposób wprowadzania naturalnego światła do budynku, np. Dziedzińców, dużych otworów i studni świetlnej lub
[hasła pokrewne: zabudowa tarasu, szkiełkowanie aluminium, wiercenie w betonie ]

Dodaj komentarz